Дизайнерката Поля Миланова: Хитът при абитуриентките са рокли като захарен памук и тип "русалка"

Хитът при абитуриентките са рокли като захарен памук и тип „русалка“

В Месеца на жената екипът на #URBN представя дамите, които ни вдъхновяват. Кулминацията ще бъде „She’s the ONE“ на 28 март в „Клуб 1“ на НДК. Лектори на конференцията – десет жени, които въплъщават представата ни за силни, успели, модерни дами. 

Коя е дизайнерката Поля Миланова ще ни разкаже лично тя. Намираме я в разгара на трескава работа за предстоящи сватби и наближаващите абитуриентски балове.

Поля, вие правите буквално „кралски“ одежди – пълен антипод на нашия доста смешно-официален, а всъщност – доста НЕпразничен национален живот. Красивите дрехи, които изработвате, нещо като нарочна алтернатива на сивия ни живот ли са или бягство от реалността? Какво ви вдъхновява да създавате приказки в този не много приказен наш свят?

Живея в моя измислен, нереален свят на красота, в който искам да бъде красиво не само на мен, а и на всички хора, които ме заобикалят и с които работя. Да, не е леко да се създава, поддържа и развива бизнес в България. Няма закони, които да закрилят малкия и среден бизнес, а тъкмо обратното. Въпреки че създавам красота и се опитвам да направя празника на клиентите ми незабравим – и като емоция, и като физическо преобразяване, понякога срещам негативизъм. Това, което винаги ме вдъхновява, е благодарността на доволните ми клиенти, на които съм създала с моя труд, с моите рокли, незабравими преживявания и водопад от положителни емоции. И в най-тежките моменти за мен и бизнеса ми успявам да изляза и да преодолея всички трудности, благодарение на креативността ми. Винаги в главата си имам нови модели, които очакват да бъдат създадени.

Направи ми впечатление, че не сте склонна на компромиси по отношение на детайлите. Заварвам ви да пришивате всяко мънисто – едно по едно, вместо да ги лепите, както правят някои, защото е по-лесно и по-бързо. Сгъвате всяка розичка с тюлче и панделка… Това е доста пипкава работа. Никога ли не ви е идвало да „махнете с ръка“ на този перфекционизъм?

Една от най-важните стъпки при създаването на нов модел е не рисуването на модела, а неговото техническо изпълнение – създаването на перфектната кройка, изящната фина изработка и отделянето на голямо внимание на детайла. Повечето ни рокли са създадени с технологията „ръчен набор“, с която изграждаме моделиращи тялото рокли. При моделите с дантели ръчната работа е много фина и детайлна и една рокля се създава от екип тясноспециализирани шивачки. Изработваме корсети с дантели, които ръчно бродираме и апликираме като мозайка – парченце по парченце.

Освен сватбената рокля какви други аксесоари за сватбеното тържество изработвате сама и кои от тях се радват на най-голям успех?

Характерно за нашата работа е създаването на цветни булчински рокли. Някои от тях са изключително популярни, като роклите с рисувани слънчогледи, с макове, с калии, с рози и други флорални мотиви. Към всички булчински рокли в нашето ателие изработваме и разнообразни ефектни аксесоари като украси за свещи, за чаши, за шампанско, възглавничка за халки и други такива неща. Красиво допълнение към тоалетите са воалите, които са задължителни за църквата. Изработваме и бонбониери в тон с темата на сватбата. За всички рокли – и бални, и сватбени изработваме шалове, цветя за коса и чанти. При нас дамите получават комплексно обслужване. Караме ги да се чувстват специални. Аксесоарите се изработват тематично в различни цветове и мотиви. Имаме готови аксесоари в различна гама, но изработваме и по поръчка, съобразявайки се с всички изисквания на младоженците. При нас по време на пробите дамите получават безплатна консултация за съчетания на цветове, стил и етикет.

Вие сте известна с екстравагантния стил на абитуриентските и официалните си рокли. Каква е тенденцията за баловете тази година? Ще има ли повече момичета, които искат да са като Пепеляшка или обратното – младите вече се отказват от това и предпочитат нещо по-прагматично, което да могат да носят и след бала?

За баловете изработваме тоалети още от август месец на предишната година. Сега вече приключваме с абитуриентите след 7 месеца упорита и сериозна работа. При нас те не само пробват рокли, а и получават безплатна консултация за цветове, тенденции, подходящи модели за тяхната фигура. Все повече имам клиенти и с големи размери, които също искат да изглеждат добре на различни събития. Разработвам за дамите с такива фигури специална колекция моделиращи рокли. Тази година тенденцията са точно роклите стил „принцес“ с тюлове, с кринолини и без кринолин – като облаци от захарен памук. Но заедно с тях са модерни и роклите стил „русалки“, роклите с цепки и голи гърбове. Въпрос на личен стил и избор. Много от моите рокли са класически и може дълго време да бъдат употребявани и след бала или сватбата. Не трябва да се робува на модата. Всяка дама трябва да изгражда своя индивидуален стил, да използва модата, прикривайки недостатъците на фигурата си, и да акцентира върху предимствата ѝ.

Знам, че сте изработвали и сценични костюми – кога, за кого, за къде?

От години изработвам атрактивни сценични тоалети за наши актриси, оперни и оперетни певици. Имам клиенти от най-различни артистични среди, фолк певици, народни певици. Те са носители на моите рокли-уникати за специални събития и за сцена. Голяма е моята отговорност при създаването на тези тоалети, тъй като те представят не само себе си и мен, но България на международните сцени. С мои тоалети са спечелени и няколко международни конкурса: „Мини Мис Свят“ Антония Запрянова в Бразилия и Анталия, Виктория Кимонова в Киев и Дениз Димитрова в Доминиканска република.

Има ли дреха, която отдавна е във въображението ви, но още не сте я изработили?

Има много модели, за които не ми остава време да ги реализирам. Постоянно има рокли, които са във въображението ми…

А има ли „труден“ плат? Такъв, който се „опъва“ дори на майстор като вас, но въпреки това не бихте се отказали от него?

Труден плат няма. Но има модели, които са изключително сложни и са сериозно предизвикателство при тяхната изработка. Понякога не мога да заспя от това да измисля как да изработя някой сложен модел. Обичам да експериментирам с материите и да създавам нестандартни, уникални рокли. Експериментирам и с кройки и линии на роклите. Но това, което е характерно за моята работа е, че създавам моделиращи рокли, които да подчертават тялото, а не безформени рокли. Тоалетите от моята марка са лесно разпознаваеми и имат собствен визуален език.

Може ли един дизайнер да постигне „оптическа“ измама? Пълната жена да изглежда стройна, а прекалено слабата – закръглена? Как да тълкуваме термина „моделираща дреха“?

О, да. Всички тоалети, които създаваме, могат да бъдат наречени „оптическа измама“. Малки трикове в пропорциите, материите, кройката и детайлите помагат да се извайва тялото, и по този начин – с тези хитринки, всяка дама да изглежда перфектно. За мен е удоволствие да преобразявам дамите.

Някъде четох, че поставяте с лазер камъни Сваровски на някои от роклите?

Имаме чуждестранни клиенти на булченските ни тоалети с кристали Сваровски. Винаги използваме иновативни и модерни технологии. Тъй като поставянето на кристали е изключително трудоемко, ние закупихме специален лазер, с който се позиционират и залепват камъните трайно. Така че да издържат при многократно почистване. Някои рокли имат между 3000-5000 камъка. Макар че те са поставени с лазер, изискват се много часове ръчен и прецизен труд, както и творческо въображение за моделирането на тези корсети с камъни.

Сама ли изработвате бродериите от пайети и мъниста, или ползвате и помощници?

Използваме много скъпи дантели с ръчно пришити мъниста и пайети, но апликациите, които се правят като мозайка, изработвам и фиксирам сама. Аз фиксирам всяко парченце на неговото място, а една от шивачките ми отделните елементи. Във всичките ни модели се влага много ръчна работа и това ги прави оригинални и уникати.

Ателието ви се намира до Националната опера. Знам, че много известни наши оперни певици, пианистки, цигуларки, артистки и други хора на изкуството са излизали на сцена с ваши тоалети – не само у нас, но и в чужбина. Надявам се при вас да няма „лекарска тайна“ и може да съобщите някои имена…

Да, така е. И те са мои клиенти още от предишния ми салон на ул. Граф Игнатиев. Сред известните имена, които притежават мои рокли, са Красимира Стоянова, Снежана Драмчева, Теми Рафаел, Силвия Младенова, Ирена Георгиева, Милена Иванова и много други.

Говори се, че сте ненадмината майсторка на корсета – при това на някои негови нестандартни форми като безшевен корсет, корсет с фитили и корсет с ръчни набори. Съвременните доста „надарени“ в гръдния кош дами интересуват ли се от това голямо предизвикателство за мъжа? Знам, че имате голям принос за наградите на участнички в конкурсите „Мис България“, „Мис Свят“, „Мис Европа“, „Мис Интернешънал Туризъм“. Разкажете нещо любопитно във връзка с това… И, връща ли се корсетът?

Корсетът за мен е винаги на мода. Понякога е вграден и невидим, но той винаги извайва силуета. Имам много разработки по темата. Създала съм един уникален безшевен корсет, корсет с фитили и корсет с ръчни набори. Той може да бъде отделен от долна част и да се използва самостоятелно, като се сменят различни дължини и форми поли. Много практично нещо е.

Вие сте автор на първата кожена булчинска рокля у нас, на първата рисувана булчинска рокля, на първата цветна булчинска рокля… Тези все първи по рода си, новаторски модели – цели колекции като „Страст“, „Еликсир“, „Dolce Vita„, „Пеперуди“, „Море от любов“ и др. , имат ли последователки през годините? Има ли все повече жени, които искат да счупят стандарта и да кажат „Да“ не в традиционното бяло, а в цветна рокля?

Факт е, че съм новатор в много тенденции на булчинската рокля. И във времето, от странно булчинската рокля да е цветна, почнаха да я намират за предпочитана. Ще се изненадате, но чистобелите булчински рокли почнаха да се броят на пръсти.

Радва ли ви професията ви, Поля?

Най-голямата ми награда за тези 28 години работа е усмивката, щастието и положителните емоции, които моите клиенти изпитват, докато работя с тях. Предавам им от моята позитивна енергия – във всяка рокля е заложена и въплътена енергията на моята любов. Роклите ни са създадени с много любов и клиентите усещат тази любов. Моето удовлетворение е добре свършената работа, а критерият за това удовлетворение са доволните клиенти.

Поля Миланова е известен български дизайнер, сътворил запомнящи се тоалети за световни конкурси като „Мини Мис Свят“, “ Мис Свят“, „Мис Европа“, „Мис Вселена“, „Мис туризъм Интърнешънал“ и други модни форуми. С тоалети на Поля Миланова спечелиха няколко международни конкурси „Мини Мис Свят“ Антония Запрянова в Бразилия 2004 г. и в Турция 2006 г., и Виктория Кимонова в Киев 2005 г.

Снимки: Личен архив на дизайнерката, по фотосесии на списанията „Булка“ и „Сватба“