ИНТЕРВЮ ЗА СПИСАНИЕ „СВАТБА“ С ПОЛИ МИЛАНОВА СОБСТВЕНИК НА МАРКАТА „MON AMOUR“

Елегантни, стилни и същевременно различни и открояващи се са роклите на марката „Mon Amour“.

Зад нея стои едно име утвърдено в булчинската и официалната мода още от 1991 г. Списание Сватба представя г-жа Поля Миланова – дизайнер и собственик на марката „Mon Amour“. 

Как започна Вашата кариера като дизайнер и какво начерта творческия Ви път?

Уменията и таланта да шия  имам от ранна детска възраст. Завърших  Висш икономически институт и започнах работа като програмист. Поради настъпилите икономически промени се създадоха условия за стартиране на собствен бизнес и така през 1991 година с моята приятелка Анета Пени създадохме първия булчински салон  „Мария- Анна Белла”, който отдава рокли под наем и се грижи за цялостна организация на сватбеното тържество.

Постепенно започнах да създавам  моя колекция булчински и официални рокли, с които да участвам в различни ревюта. Малко по-късно създадох и марката MON AMOUR. Роклите които създавах още от самото начало бяха нестандартни, изпробвах различни техники, създавах различни интересни кройки.  Винаги съм подбирала красиви, скъпи материи, които да дават характер на всяка дреха.

Творческия ми път се очерта от интереса към нестандартните рокли, които създавах. В първите години използвах много цветове при изработката на булчински рокли, и те бяха странни, но много добре приети. Създател съм на първите екрю рокли, които по–късно се наложиха като основен цвят. От Тайланд и Франция имах внос на страхотни ръчни дантели, които бяха много екстравагантни, но правеха роклите единствени и неповторими.

Създател съм  на първите цветни булченски рокли като ярко червена, жълта с маргарити, светло синя, светло зелена с орхидеи още през 1993 г. Първите рисувани рокли със слънчогледи от колекция NATURE и макове от колекция OPIUM  бяха абсолютен фурор сред булките. Първата кожена булченска рокля, като платът е изработен на ръка от кожени кръгове е също мое дело. Новатор съм и в създаването на различни техники при изработка на корсажите, като безшевен корсет.

Всичко дължа на преданния ми екип шивачки, благодарение на които изпълняват моите сложни идеи. Работата ми е стъпаловидна и спираловидна. Но ключа към успеха не е талантът, а постоянството, перфекционизъм,  трудолюбието,  голямата ми любов към роклите и отговорното ми и положително отношение към клиентите.

Предлагате богата гама от готови рокли, като моделите  са уникални. Как определяте Вашия стил?
Всяка година създавам нови колекции рокли, като всяка колекция е с различно име. Стремежът ми е всяка колекция да надгражда и да е тотално различна от предходните. Стилът на роклите ми е изчистен, детайлизиран, цветен, като много държа на качеството на материите, перфектността на кройките и изработката. Имам също и рокли с много украси, с хиляди кристали Сваровски, елегантно и дискретно поставени върху дантела, но даже и те са премерени и изискани и от тях лъха на лукс.

Роклите ни имат собствен визуален език и са лесно разпознаваеми. Поддържаме голямо количество рокли в наличност, като така може бързо да реагираме и да удовлетворим потребностите на българската булка, която не е свикнала да си организира тържеството навреме и разчита на последния момент. В западните държави срока за подготовка на сватба е една година, докато тук е един месец.

Вие работите по индивидуални поръчки, но предлагате и богата гама от готови рокли. Кой вариант е прдпочитан от клиентките?
При индивидуалните поръчки може много по-добре да се съобрази телосложението на клиента и роклята да приляга като модел, стил, изработка, материя, цвят оптимално най-добре. Но по предпочитания вариант е да се пробва тоалета, да се одобри и съответно да се направят малки корекции.

Така е по-бързо и надежно и няма как да се допусне разминаване на представите на клиента и създадения тоалет. Напоследък много сериозно работя върху разработването на рокли на дами с нестандартни размери. Тъй като те са сериозно предизвикателство, по често се налага да се изработват по индивидуална поръчка, за да се съобразят размерите и цветовете.

Много известни дами Ви се доверили за имиджа си за важни събития в живота им. Те остават верни на своя дизайнер за много години. Как постигате тази лоялност?
Да така е. Мои клиентки са много известни оперни певици, актриси, певици, които с години са верни на марка МОН АМУР и те с гордост представят моите тоалети на световните сцени. Винаги изготвяме рокли за тях, които да са непреходни като мода, да са интересни, запомняши се, от ефектни, скъпи материи . Те стават част от тяхната индивидуалност.

Има певици, които в продължение на 10-20 години носят моите рокли. Качеството им е високо и те го оценяват. Техните фенове се впечатляват от тях не само като певци, а и по начина, по който изглеждат като артисти. Имаме рокли, които са били на световни конкурси за красота. Четири конкурса за МИНИ МИС СВЯТ са спечелени с наши рокли, като това е признание и за мен като дизайнер. Иначе на много конкурси за красота носителките на корона се състезават с наши рокли.

Имате ли пряк контакт с всичките си клиентите? Вслушват ли се те във Вашите съвети ?
В различен етап от съществуването на МОН АМУР съм имала пряк или косвен контакт с клиентите ми. През първите и последните години имам всекидневен пряк контакт с всички клиенти, а не само с избрана част от тях.  Повечето получават много ценни съвети за начина на обличане, етикеция,  комбинация на цветове . Много от тях се вслушват и са благодарни за получените съвети. Съветите са следствие от сериозен опит, познания и практика.

Кое е най -важното нещо при ушиването на една рокля?
Да има идея, идеята да е изпълнима, да са подбрани и комбинирани правилните материи за изпълнението и да е направена точна кройка, да се пробва от правилния човек, да се ушие прецизно от шивачите и да се доукраси от дизайнера. Така че, важното нещо не е едно, а е съкупност от много фактори, за да изглежда една рокля добре. Колкото е по-семпла и по-изчистена е една рокля, толкова е по-трудно нейното ушиване.

Колко често правите нови колекции? Какво Ви вдъхновява и откъде черпите идеи за Вашите тоалети? 
Всяка година създавам поне една нова колекция. До сега имам над 26 колекции. Различни неща ме вдъхновяват, може да е нов плат, ширит, копче, кристалче, но най-сериозно ме вдъхновяват събития, пътешествия, емоции, хора. Роклите имат имена, понякога са кръстени на реални хора и така носят определен заряд и късмет.

Няколко думи за новата Ви колекция.
Новата ми колекция Extasy e продължение на цветните елементи в булчинската рокля. Една от най- характерните е рокля Любов, на която основата е цвят ром-пинк, която позволява на 3D екрю брюкселската дантела да изпъква . Използването също на бледо бежово и тревисто зелено, за подчертаването на брюкселските дантели. Отличителните ни рокли с големи рози този път са в цвят кралско синьо, комбинирани с бледо слонова кост. Създали сме феерични, екстравагантни, запомнящи се рокли за дами с нестандартно мислене и за дами с нестандартни размери.

Много често Вие създавате рокли за булки от чужбина. Какви са амбициите и плановете Ви за развитие и налагане на марката и зад граница? 
За сега не възнамерявам да разширявам бизнеса си зад граница. Работя за някои клиенти в други държави на едро за техните магазини и създавам рокли според техните национални особености.  Имам много клиентки от чужбина, но те идват тук и с тях работя с лекота. Също имам поръчки online от клиентки от другия край на света, които също са доволни от работата ни.

Какво е Вашето послание като дизайнер към бъдещите булки при избора на  рокля?
Най –важното ми послание да бъдат себе си, да не следват сляпо модата, да се вслушват в съветите на дизайнерите и да изграждат свой собствен стил.  Да се подготвят добре предварително, да си набележат няколко салона, да пробват различни стилове рокли, но не огромно количество. Понякога има сериозно разминаване между първоначалните им идеи и реалността. Да си изберат роклята, в която те чувстват най-добре, най- удобно, най- красиви. Да усетят своята рокля!

 

Снимки: архив от фотосесии на списание СВАТБА